• 💠 سرپانتین- Serpantine

         سرپانتین به منظره پوست ماری (لکه های سبز رنگ) گفته می شود. شفافیت این سنگ معمولاً مات، نیمه شفاف و شفاف است. رنگ های آن شامل سبز تا سبزآبی، سبز مایل به زرد و سبز روغنی به همراه انکلوزین سیاه رنگ و کمیاب با نام ویلیامسیت.

     
  • 💠 عقیق- Agate

        عقیق از خانواده کوارتز است. به صورت توده ای و ریز دانه در فرآیند های ماگمایی شکل می گیرد. در اثر ترکیب با یون های مختلف طیف رنگی متفاوتی در عقیق مشاهده می گردد. عقیق را به دلیل سختی نسبتاً زیاد می توان در اشکال مختلف شکل داد. معمولاً نیمه شفاف است و جلای شیشه ای دارد. به شکل نواری دیده می شود.



     
  • 💠 تورمالین- Tourmaline

        در فرایندهای آتشفشانی و پگماتیت های گرانیتی یافت می گردد که معمولاً سیاه هستند. شکل بلور آن منشورهای شش وجهی در اندازه های متفاوت است. جلای شیشه ای دارد و معمولا شفاف تا نیمه شفاف است. کانی هایی نظیر توپاز، اسپودومن آپاتیت و... با تورمالین می توانند هم یافت باشند. این گوهر در رنگ های سیاه، قهوه‌ای تا قهوه‌ای سبز و قهوه‌ای سیاه، صورتی تا قرمز در طبیعت وجود دارد. تورمالین به عنوان یک گوهر در زیورآلات و همچنین به دلیل خاصیت پیزوالکتریسیته شدید در ساخت فشارسنج های ویژه کاربرد دارد.
     
  • فلوریت - Fluorite

         نام فلوریت از لغت فلوئوروم به معنی جاری شدن گرفته شده است. چرا که در پایین در آوردن دمای ذوب فلزات خصوصاً آلومینیوم به کار می رود.در اسید سولفوریک محلول است. در فرآیندهای هیدروترمالی ایجاد شده و به عنوان کانی فرعی در رگه ها وجود دارد. با کانی های باریت و گالن هم یافت است. در مجسمه تراشی، صنعت ذوب فلزات جهت پایین آوردن دمای ذوب فلزات کاربرد دارد. برای تولید اسید فلوئوریک به کار می رود. در صنایع داروسازی و مواد بهداشتی نیز کاربرد دارد.
  • 💠 یاقوت_کبود - blue_sapphire

           هر گوهر کروندم با کیفیت جواهری که رنگ غیر سرخ داشته باشد، سافایر نام دارد. هر چند که این نام فقط اختصاص به رنگ آبی آن دارد. تنوع رنگ آن ناشی از ناخالصی های آهن و تیتانیوم است که طیف رنگی وسیعی را بوجود می آورد، اما ارزشمندترین آن رنگ کبود و زلال آن است. بعضی یاقوت های کبود بی ثباتی رنگ خود را در نور طبیعی و مصنوعی نشان می دهند. معادن این گوهر میانمار، سری لانکا، هندوستان(کشمیر)، تایلند، استرالیا، نیجریه، ایالات متحده آمریکا( مونتانا ) کامبوج، کنیا، کلمبیا و برزیل می باشد. بیشترین کاربرد آن در ساخت جواهرات است.
  • 💠 زیرکن - zircon

          زیرکن از دو لغت فارسی زر و گون به معنی رنگ اقتباس شده است و آن را بنفش می گفتند. با سیستم کریستالی تتراگونال متبلور می شود و معمولاً شفاف تا نیمه شفاف است، جلای الماسی یا صمغی دارد. در سنگ های آذرین مانند پگماتیت، گرانیت، گابرو، دیوریت و... به رنگ های طلایی، قرمز، قهوه ای، آبی و سبز یافت می شود. علاوه بر کاربرد گوهری در ساخت شیشه و سرامیک، لوازم آزمایشگاهی، صنایع فولاد و استحصال عنصر هافینیوم نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
  • 💠 روبلیت - rubellite

          عضو خانواده کانی های تورمالین است و با ساختار بلوری همسان که در رنگ های مختلف بوجود می آیند. روبلیت، نام تورمالین صورتی یا سرخ است و به سرخی یاقوت سرخ که گران ترین نوع تورمالین می باشد، بلورهای آن شیاردار سه گوش متقاطع با سطوح بیرونی مدور هستند که معمولاً نمای فیبری دارد. این گوهر معمولاً در رنگ های قرمز، صورتی و بنفش در طبیعت وجود دارد و معادن آن ماداگاسکار، آمریکا، برزیل، برمه و شرق آفریقا می باشد. گوهر روبلیت بیشتر در ساخت جواهرات کاربرد دارد.
  • 💠 کرنروپین - Kornerupine

         گوهری کمیاب است و بیشتر برای مجموعه داران تراش می خورد.





     
  • 💠 دولومیت - Dolomite

          ماده معدنی دولومیت در سه جهت رخ کامل دارد. دارای جلای شیشه‌ای یا مرواریدی می‌باشد. دولومیت به صورت لایه‌های عظیم با ضخامت‌های چند ده فوتی یافت می‌شود. آن‌ها حدود ۱۵٪ پوسته زمین را می‌سازند و به مقدار زیاد در تمام نقاط دنیا یافت شده‌اند و به عنوان یکی از اجزاء رایج سنگ‌های رسوبی شناخته می‌شوند. شاید هیچ ماده معدنی دیگری، مصارفی را که  سنگ آهک و دولومیت دارند، نداشته باشد. این گوهر معمولاً در رنگ های سفید، صورتی، بی رنگ، زرد، خاکستری، سفید مایل به قرمز و سفید مایل به قهوه ای در طبیعت وجود دارد و معادن آن ایتالیا، سوئیس، اتریش، مجارستان، آلمان، ایالات متحده آمریکا و ایران می باشد. این گوهر، بخاطر نرمی و رخ کامل، برای مصارف تزئینی صیقل می خورد و همچنین در صنعت نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
  • 💠 داتولیت - Datolite

          معمولاً در رنگ های سفید، سفید مایل به سبز، بی رنگ، خاکستری روشن، قرمز، زرد و زرد روشن در طبیعت وجود دارد.



     
  • 💠 کیانیت - Kyanite

           کیانیت بر گرفته از کلمه کیانوس به معنی آبی تیره یک ماده معدنی آلومینوسیلیکات است که معمولاً در پگماتیت دگرگونی آلومینیوم و یا سنگ رسوبی مشاهده می گردد. کیانیت در سنگ های دگرگونی عموماً فشار بیش از چهار کیلوبار را نشان می دهد. دیستن (ریشه گرفته از دو کلمه دی به معنای دو، و سنتوس به معنای سختی) نیز نامیده می شود چرا که این گوهر تنها کانی طبیعت است که دارای دو درجه سختی می باشد. در جهت طولی سختی 5/5 و در جهت عرضی سختی 3/5 دارد. این گوهر به صورت کمیاب به رنگ صورتی هم مشاهده می شود. این گوهر دگرگونی دارای ضریب حرارتی بالاست و به همین دلیل در ساخت جرقه زن شمع موتور خودرو کاربرد دارد.
  • 💠 دمانتوئید - Demantoid

          این گوهر از خانواده گارنت ها و به رنگ سبز می باشد. در فرآیند های دگرگونی شکل می گیرد. معمولاً شفاف تا نیمه شفاف است. درشت ترین و با کیفیت ترین بلورهای آن از استان کرمان استخراج می گردد. به دلیل شباهتی که با زمرد دارد برخی این دو را با یکدیگر به اشتباه می گیرند. دمانتوئید به دلیل رنگ خاص و کمیاب بودن در ساخت جواهرات کاربرد دارد.
     
  • 💠 شورل - Schorl

          شورل، گوهری سیاه رنگ، غنی از آهن و نوع فراوان تورمالین است. بلورهای کدر و منشوری آن با طول چند متر دیده می شوند. این گوهر معمولاً در رنگ های سیاه ، سیاه مایل به قهوه ای، سیاه مایل به سبز و سیاه مایل به آبی در طبیعت وجود دارد. معادن آن کشور های آلمان، برزیل، تانزانیا، نامیبیا، سریلانکا، آفریقای جنوبی، آفریقای شرقی، ماداگاسکار، ایلات متحده آمریکا، روسیه، کانادا، مکزیک، استرالیا، میانمار، آفریقای شمالی و شیلی می باشد. این گوهر در زمان های قدیم‌ به عنوان جواهرات مورد استفاده قرار می گرفت، اما اکنون ارزش جواهری ندارد.
  • 💠 آراگونیت - Aragonite

         گوهر آراگونیت معمولاً شفاف یا نیمه شفاف است ولی نوع خالص آن بی رنگ یا سفید است. ناخالصی ممکن است موجب رنگ زرد آبی، صورتی یا سبز شود. آرگونیت به شکل های مختلف بلوری ریز، منشوری و شعاعی، مجتمع و همچنین به صورت قندیلی و سنگالی یافت شده و رخ آن بسیار ضعیف است و عمدتاً در محیط های رسوبی وجود دارد. این گوهر معمولاً در رنگ های بیرنگ، سفید، خاکستری، سفید مایل به زرد، سفید مایل به قرمز و بنفش کم رنگ در طبیعت وجود دارد. معادن آراگونیت اسپانیا، اسلواکی، چک، ترکیه، آلمان، ایتالیا، فرانسه، مکزیک، نیوزیلند، بریتانیای کبیر و ایلات متحده آمریکا می باشد. آراگونیت بیشتر در ساخت جواهرات کاربرد دارد.
  • 💠 هائولیت - Howlite

         گوهر هائولیت به راحتی رنگ شده و به جای کانی های دیگر خصوصاً فیروزه، بدل سازی می شود.




     
  • 💠 آمازونیت - Amazonite

        بیشتر در رنگ های سبز و آبی در طبیعت وجود دارد.




     
  • 💠 بنیتوئیت - Benitoite

         بر اساس نام شهری در کالیفرنیا که در آن کشف شده است (san Benito) نامگذاری شده است. دو رنگی شدید داشته و از زاویه مختلف آبی و بی رنگ دیده می شود و بلورهای بی رنگ آن تراش داده نمی شوند. جلای شیشه ای تا الماس گونه دارد. این گوهر معمولا در رنگ های آبی روشن، آبی تیره، ارغوانی، صورتی، سفید و بی رنگ در طبیعت وجود دارد. بیشترین کاربرد آن در ساخت جواهرات است.
     
  • 💠 پیریت - Pyrite

         پیریت به دلیل شباهت به طلا، طلای ابلهان نیز نامیده می شود و به زبان یونانی به دلیل وجود جرقه هنگام ضربه زدن به معنای آتش است. پیریت جریان برق را هدایت می کند. در اسید نیتریک به سختی حل می شود. تنها سولفیدی است که شیشه را خط می اندازد. با کانی های اسفالریت، گالن، پیروتیت، کالکوپیریت و ... هم یافت است. در فرآیندهای آتشفشانی و در پگماتیت ها یافت می شود.
     
  • 💠 اپیدوت - Epidot

        این گوهر، بلورهای منشوری استوانه ای زرد، سبز، یا قهوه ای تیره داشته و کانی های هم یافت آن کلریت، گارنت های کلسیم دار، دیوپسید  وزوویانیت و کلسیت می باشد. انواع خالص اپیدوت بعضاً صیقل خورده یا به صورت مهره تراشیده می شود.

     
  • 💠 آونتورین - Aventurine

       این نوع کوارتز حاوی بلورهای بسیار ریزی هست که انعکاس نور داشته و اختلاف رنگ در آن مربوط به نوع درونگیر آن است. دلربای سبز رنگ دارای میکای سبز و دلربای قهوه ای دارای پیریت است، دلربای قهوه ای مایل به سبز نیز، ناشی از کانی گوتیت است. رنگ سفید مایل به آبی یا نارنجی آن مربوط به دیگر درونگیرهای آن می شود. گوهرسنگ مشابه مصنوعی به نام گلدستون برای بدل دلربا و آونتورین فلدسپار ساخته شده است که محتوی ریزه های سه گوش و شش گوش مس مخلوط با شیشه است. این گوهر معمولاً در رنگ های قهوه ای مایل به سبز، سبز، طلایی مایل به قهوه ای و قهوه ای در طبیعت وجود دارد. معادن این گوهر برزیل، هندوستان، روسیه، ژاپن، تانزانیا و ایالات متحده آمریکا می باشد. بیشترین کاربرد این گوهر در جواهرسازی است.
  • 💠 اسمیت زونیت - Smithsonite

        معمولاً به رنگ های سبز آبی به صورت توده وار یا لایه های نازک یافت می شود. برای مصارف تزئینی صیقل می خورد که بعضاً به آن بونامیت می گویند و ممکن است در اثر وجود کبالت به رنگ صورتی و کادمیوم به رنگ زرد دیده شود. این گوهر معمولا در رنگ های سفید مایل به خاکستری، خاکستری تیره، سبز روشن، آبی روشن، زرد، قهوه ای، ارغوانی روشن و صورتی در طبیعت وجود دارد. معادن این گوهر بریتانیا، زامبیا، نامیبیا، ایالات متحده آمریکا، اسپانیا، یونان و ایران ( جنوب اصفهان، یزد، البرز، زنجان، ملایر ) می باشد. اسمیت زونیت معمولا برای مجموعه داران تراش می خورد.
     
  • 💠 جید (یشم) - Jade

         در واقع همان سنگ یشم است که گوهر مقدس چینی هاست. سیستم کریستالی آن منوکلنیک و دارای ترکیب شیمیایی سلیکات سدیم و آلومینیوم است و به دو گوهر جیدات و نفرایت تقسیم می شود. در سیستم منوکلنیک متبلور می شود. از جمله پیروکسن های کمیاب است و در سنگ هایی که دگرگونی درجه پایینی را تحمل کرده اند یافت می گردد. نوع سبز آن در جواهرسازی کاربرد دارد که به نام یشم یا جید خوانده می شود. به دلیل سختی نسبتاً بالا برای حجم تراشی (مجسمه تراشی) کاربرد دارد. از نمونه های خوش رنگ آن به عنوان نگین زیورآلات استفاده می شود.
  • 💠 تانزانایت - Tanzanite

          به رنگ های آبی و بنفش مایل به آبی در طبیعت یافت می گردد. از خانواده اپیدوت است که اولین بار توسط مانوئل دسوزا در شمال تانزانیا کشف شد. تانزانایت در واقع یک نام تجاری برای با کیفیت ترین گوهر زئوسایت (نوعی اپیدوت) است که توسط Tiffani & the company  (کمپانی تیفانی) بر آن نهاده شد.
     
  • 💠 چشم ببر - Tiger_eye

        گوهر چشم ببر از خانواده کوارتز است که لایه هایی از آهن بین سیلیس قرار گرفته است. در برابر اسیدها محلول است. به علت شباهت و تلالو خاصی که مشابه چشم ببر می باشد به این نام معروف شده است.


     
  • 💠 رودوکروزیت - Rhodochrosite

        رنگ صورتی رودوکروزیت ناشی از وجود منگنز است. در رگه های ذخایر منگنز، مس، نقره و سرب یافت می شود. آرژانتین معدن قدیمی نوع نواری آن را دارد که به نام گل اینکا شناخته می شود. نمونه مرغوب و تجاری آن از آمریکا استخراج می شود. این گوهر معمولا در رنگ های صورتی، صورتی مایل به قرمز، زرد و قهوه ای مایل به زرد در طبیعت وجود دارد. معادن این گوهر آلمان غربی و شرقی، رومانی، چک اسلواکی، فرانسه، پرو، آمریکا، مکزیک و آرژانتین می باشد. بلورهای با کیفیت جواهر آن وجود دارد که برای مجموعه داران تراشیده می شود ولی نوع توده وار و نواردار آن برای مصارف تزيینی مصرف دارد.
  • 💠 یاقوت_کبود - Blue_sapphire

        هر گوهر کروندم با کیفیت جواهری که رنگ غیر سرخ داشته باشد، سافایر نام دارد. هر چند که این نام فقط اختصاص به رنگ آبی آن دارد. تنوع رنگ آن ناشی از ناخالصی های آهن و تیتانیوم است که طیف رنگی وسیعی را بوجود می آورد، اما ارزشمندترین آن رنگ کبود و زلال آن است. بعضی یاقوت های کبود بی ثباتی رنگ خود را در نور طبیعی و مصنوعی نشان می دهند. معادن این گوهر میانمار، سری لانکا، هندوستان (کشمیر)، تایلند، استرالیا، نیجریه، ایالات متحده آمریکا (مونتانا) کامبوج، کنیا، کلمبیا و برزیل می باشد.
  • 💠 پادپارادچکا- Padparadscha

         این نام در زبان سانسکریت به معنی شکوفه درخت " کنارلوتوس بلوسوم" می باشد و گوهری بسیار کمیاب است. این سافایر نارنجی مایل به صورتی به عنوان نوع متمایزی از انواع کرندوم است. معادن این گوهر میانمار، سری لانکا، آفریقای شرقی و ماداگاسکار می باشد. بیشترین کاربرد آن در ساخت جواهرات است.


     
ارتباط با ما

نشانی دبیرخانه: مشهد شهر جهانی صنایع دستی گوهر سنگ، بوستان کوهسنگی، موزه بزرگ خراسان

تلفن تماس: 37259311_37269070_37269502-051 داخلی 110,111

فکس: 05137269502

آدرس سایت: gemstones.razavichto.ir

ایمیل:  shahrejahanigoharsang@iran.ir
تمامی حقوق این پورتال متعلق است به اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی مجری پورتال : شرکت داده پردازی پویان ابتکار شرق